Matkailu,  Ranskan road trip, kesä 2022

Vendôme, valkoinen kaupunki

Vendôme, valkoinen kaupunki

Nimitin Vendômen valkoiseksi kaupungiksi itse sen keskustan kauniin valkoisen katukiveysten vuoksi. Vendôme on yksi pienien kaupunkien ja kuntien jonossa, joiden läpi ajoimme ja joissa vietimme aikaa Ranskan matkallamme. Tämä ei kuitenkaan ole niitä pienimpiä, vaan asukkaita on noin 16 000 – tai ainakin oli vuonna 2019.

Vendôme on ihastuttavan rauhallinen ja kaunis kaupunki. Loir-joki virtaa tämän jo ainakin noin vuonna 1000 olemassa olleen kaupungin läpi, ja sillat yhdistävät kaksi kaupungin puolta toisiinsa. Keski-aikainen historia on täällä vieläkin aistittavissa.

Kesäkuun loppu – heinäkuun alku oli loistava aika vierailla tässäkin kaupungissa, koska ranskalaisten loma-aika ei ollut vielä alkanut. Rue du Changella voit tehdä ostoksia rauhassa, pakkomyyntiä ei ole missään, terasseilla oli tilaa nauttia lasi viiniä ja kuunnella kaunista ranskan kieltä. Château de Vendôme ja niin paljon muuta jäi meiltä näkemättä, mutta tämä on kaupunki, jonne tulen uudestaan viimeistään sitten, kun Bretagnen matka on ajankohtainen.

Missä yövyimme

Hotellimme oli The Originals Boutique, Hôtel Vendôme (Qualys-Hotel). Tässä muistiinpanoni:

  • Boutique-tyyppinen pieni hotelli
  • Sisustus tuo mieleen 20-luvun Ranskan – ei huono!
  • Kokolattiamatto, siisti
  • Hyvä ranskalainen aamiainen, tuoreet hedelmät
  • Siisti tilava huone kolmannessa kerroksessa
  • Parkkipaikka kadun varressa tai parin kulman takana, hotellilla ei ole omaa parkkipaikkaa
  • Vastaanotossa puhuttiin englantia jonkin verran

Tälle hotellille suositus!

Vendôme valkoinen kaupunki – nimilista vastarintaliikkeen nuorista, jotka teloitettiin vuonna 1944
Kyltti hotellimme seinässä:

Tämä hotelli muuttui santarmien kentäksi. Viisi vastarintaliikkeen nuorta vietiin 10. elokuuta 1944 aamunkoitteessa saksalaisten ammuttavaksi. TÄÄLLÄ, julmasti. He olivat: Evelyne Clopet, Roger Fosset, André Noel, Aristide Croco, Marcel Biscaino

Ajattele heidän uhraustaan.

Illallinen

Illallisella kävimme Le Moulin du Loirissa. Ravintola on Restaurant Traditionnel eli täältä saa perinteistä ranskalaista ruokaa ja todella suosittu. Terassille ei mahtunut, mutta sisälle pääsimme 10 minuutin odottamisen jälkeen. Jos haluat ruokailemaan tänne, muista tehdä pöytävaraus. Söimme hyvän kolmen ruokalajin menun, joka ei ollut hinnalla pilattu – vain 35 euroa! Ruoan hinta ei Ranskassa muutenkaan päätä huimannut.

Kuvia Vendômesta

Vendômeen tutustuminen on helppo yhdistää esimerkiksi Pariisin matkaan. Matka TGV-junalla Pariisista tänne kestää vain nelisenkymmentä minuuttia. Junamatka on tarpeeksi lyhyt päivämatkaa ajatellen, mutta suosittelen viivähtämään täällä yön tai kaksi.

Kaupungissa saat jonkun verran palvelua englannilla, mutta peruslauseita on hyvä osata ranskaksi. Esimerkiksi torin laidan yhdessä baarissa saimme viinimme englannilla, mutta toisessa englantia ei ymmärretty lainkaan. Lause ”deux verres de vin blanc, s’il vous plaît” ei ole yhtään hullumpi idea opetella. Ja aina ja kaikkialla Ranskassa, muista kohteliaisuus: tervehdi, kiitä, hyvästele.

Tästä matkamme jatkui kohti Champagnen aluetta.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.