Matkailu,  Ranskan road trip, kesä 2022

Ranskan road trip askelta lähempänä

Ranskan road trip askelta lähempänä

Olen haaveillut tästä matkasta jo pitkään. En aivan tässä muodossa, mutta tällaisena matkasta ei tule yhtään huonompi kuin aiempien haaveitteni matkasta. 

Haaveita

Nimittäin olen varmasti jo parisen kymmentä vuotta sitten saanut päähäni, että Ranska on minun paikkani. Ensin haaveilin Pariisista, tuosta rakastavaisten kaupungista. Jossain kohtaa haave kääntyi Bretagneen, nimittäin ajoittain keveään melakolisuuteen taipuvaista luonnettani kutsuu kuvitelma harmaahkosta ja tuulisesta päivästä jylhän kallion laella, kun aallot iskevät alas rantakiviin ja pystysuoraan kallioon. Katse saa kulkea kauas meren taakse ja hengitykselle on tilaa. Katsokaapa vaikka tätä kuvaa.

Mielessäni olen nähnyt itseni myös seisomasta tuontapaisella kalliolla, haalean- ja kylmänsävyisessä maisemassa – aina tuulessa – mutta vanhana rouvana. Jostain syystä se tuntuu sellaiselta… kuin sielunmaisemaltani. Vaan eipä siirrytä vielä tuohon näkymään eikä karata liian pitkälle tulevaisuuteen, siihen on vielä aikaa.

Palataan haaveeseen ja Bretagneen. Koko rannikko, eikä sovi unohtaa Normandiaa. Pienet merenrantakylät. Kivinen pieni vanha talo, sellaisessa haluaisin yöpyä. Kuten myös periranskalaisessa pienessä hotellissa, romanttisessa huoneessa, josta on näkymä kauniiseen puutarhaan tai merelle. 

Tämä haave tarvitsee auton.

¨¨¨¨¨

Voisivatko jotkut haaveet toteutua?

Ja sitten elämääni astui ihminen, joka aidosti innostui asiasta. Haave jatkojalostui: Ranska –siispä samppanjaa, ehdottomasti! Kävisikö avoauto? Voi kyllä! Unohdetaan aikataulut, mennään fiiliksen mukaan – voiko tämä olla tottakaan!?? Kyllä se voi! 

Minun tehtäväni on suunnitella ainakin matkan ensimmäinen osa, kun siirrymme Saksasta Ranskaan. Mitkä ovat ne paikat, joissa ainakin käymme ja etsiä juhannukseksi paikka, jossa juoda samppanjaa.

onnellinen pariskunta

Suunnitelma on astunut askeleen eteenpäin ja varasin juuri lennot Saksaan. Auto ostetaan sieltä. Auto tulee olemaan – todennäköisesti – kaksipaikkainen. Se tarkoittaa enintään lentolaukullinen tavaraa per nenä. Minun kannaltani katsoen mahdollisimman vähän kosmetiikkaa eikä jokaiseksi päiväksi uutta vaatekertaa. Matkalla siis myös pyykätään ja mm. vaateasia on harkittava huolella. Näen itseni kuitenkin leveälierisessä hatussa, huivi päässä ja aina mekossa. Siispä mekko- ja hamelinja pukeutumiseen. Housut saavat jäädä kotiin. Tennarit ja punaiset korkokengät, ne riittävät.

Saksasta siirrymme Ranskaan ja Champagnen alueelle. Haluan käydä luultavasti ainakin Ruinartin samppanjatalossa, se on suosikkisamppanjani. Saa sitten nähdä, huomasin juuri, että yrittäessäni tehdä varausta brunssille, paikkoja ei olekaan niin vain vapaana ja heidän brunssinsa on tarjolla vain lauantaisin ja sunnuntaisin. Noh, katsotaan lähempänä uudelleen. Muuten meillä olisi tarkoitus käydä parissa kolmessa eri paikassa maistelemassa samppanjaa. 

Champagnen jälkeen suuntaamme kohti Bretagnen rannikkoa Pariisin alapuolelta. Pariisi ei meitä tällä kertaa kutsu, se olkoon joskus kaupunkiloma. Suunnittelemme reitin noin suunnilleen, rennosti ja mielessä se, että voi olla, ettei se päde lainkaan. Pieniä tai pienehköjä teitä, ranskalaista maaseutua, pieniä kivisiä maalaiskyliä ja -kaupunkeja. Kuulostaa romanttiselta, eikö vain?

Bretagneen saavumme jossain kohtaa siellä Ranskan kainalossa. Ajamme pitkin merenrantaa ympäri Bretagnen ja Normandian rannikkoa. Voi olla, että piipahdamme sisämaassakin, mutta pääasiassa pysymme meren tuntumassa. 

Kotiin palaamme edelleen rantaa pitkin Tanskan ja sillan kautta Ruotsiin ja laivalla takaisin Suomeen.

Eikö olekin aika mainio suunnitelma? Ainakin samppanja tuli mainittua tässä kohtaa riittävän monta kertaa!

15.5.2022

4 Comments

 • Maurelita

  Uh toi Normandian kuva on upea (Etretat, Arsene Lupin -herrasmiesvarkaan huudeja paitsi uutinen kertoo kuolemantapauksesta).

  Meidän suosikeissa on Trouville-sur-Mer, Honfleur, ja pohjoisempana suosittelen ehdottomasti Baie de Somme -aluetta, Saint Valéry sur Somme 🥰

  • Heli

   Ai se olikin Normandiasta tuo kuva? Minä vaan googletin Bretagne kalliot. Vaan tuleehan tuokin kallio ehkä nähtyä, kun rannikkoa pitkin ajellaan. Tosin haluan nähdä myös sisämaata. Näinköhän aika loppuu ihan kesken!

   Kiitos vinkeistä, nuo täytyy googlettaa ja tutkia! Saa antaa lisää vinkkejä! Ja erityisesti pienistä kivikylistä, siis kylistä, joissa on suloisia vanhoja kivitaloja ja aika pysähtynyt 😍

 • Riitta

  Voi miten odotankaan matkakettomuksiasi. Kuulostaa ihanalta! Oli kivs seurata Nizzan matkaanne, senkin takia kun me olimme siellä viikkoa ennen teitä.
  Tuollainen samantapainen road trip on haaveissani, mutta maa olisi Italia.
  Mukavaa matkan suunnittelua ja odotusta sinulle🍾
  Riitta

  • Heli

   Kiitos!
   Italiahan olisi ihan ehdottomasti upea maa road tripille. Ei muuta kuin suunnittelun alle!
   Toinen, mihin haluaisin road tripille, olisi eteläinen Ranska. Provance ja Kate Mossen kirjojen innoittamana haluaisin nähdä myös Carcassonen. Voi että, on niin paikkoja nähtävänä!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.