Matkailu,  Ranskan road trip, kesä 2022

Linna ja ranskalaista kulinarismia Varetzissa

Linna ja ranskalaista kulinarismia Varetzissa

Carcassonnesta jatkoimme matkaa kahden yön kuluttua ja otimme suunnaksi Loiren laaksot ja linnat. Minä halajin edelleen linnayöpymisestä ja tutkailin, olisiko jossain matkamme varrella linna, jossa yöpyminen ei maksaisi mahdottomia.

Päivä oli todella kuuma, lämmintä oli pahimmillaan taas yli 35 astetta ja ajoimme osan matkasta katto kiinni, jotta emme läkähtyisi. Pinsacin tienoilla juutuimme ruuhkaan, joka ei onneksi kestänyt kuin enintään parikymmentä minuuttia. Tiellä oli tuolloin järkyttävän kuuma ja tipautin veden sekaan mukaan ottamani Nesteytys Pore -tabletin, oli jo hiukan huono olo. Taisin jo aiemmin sanoa, että avoautoillessa hattu ja riittävä juominen ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita, erityisesti aurinkoisella säällä ja lämpimässä ilmanalassa; ilman hattua auringonpistos on jopa todennäköinen.

* * *

Château de Castel Novel

Matkalla löysin meille Varetzista Château de Castel Novel -nimisen maalaislinnan, jossa standard-huone oli suorastaan edullinen, vain 83 euroa (viime hetken hinta, listahinta tuohon aikaan 90 e).

Varetz itse on pieni, vain noin 2400 asukkaan kunta Corrèzen departementissa Keski-Ranskassa.

Linna Varetzissa ja Vendôme: Château de Castel Novel
Château de Castel Novelin pihalla söin todella herkullisen leipäni päällä parasta koskaan maistamaani voita ja tämän astisen elämäni parhaan leivoksen. Niin herkullista oli, etten ehtinyt nauttimiseltani ottaa ainuttakan kuvaa!

* * *

Linna Varetzissa ja Vendôme: Château de Castel Novel, täällä viihtyi myös Colette
1700-luvun linna havisee historiaa torneineen ja punatiilisine seinineen, sekä kirjallisuutta, sillä onhan tässä linnassa sata vuotta sitten viihtynyt myös Colette ollessaan naimisissa Henri de Jouvenelin kanssa.

Oletko nähnyt Colette-nimisen elokuvan, jossa nimihenkilöä esittää Keira Kneightley?

Nykyään linna on ollut saman perheen omistuksessa jo vuodesta 1956.

* * *

Tämä linna tarjoili kauniin ja sofistikoituneen ympäristön, suloisen periranskalaisen huoneen, kohtuullisen mukavan sängyn (luultavasti matkamme paras), loistavaa ruokaa ja palvelua, ranskalaisen aamiaisen (patonkia, croissanteja sekä suklaisena että ilman ja hilloja, jugurttia, kananmunaa, leikkeleitä, juustoja, appelsiinimehua, hedelmiä, muroja, mysliä ja loistavaa cafe au laitia) ja hyvää viiniä. Söin täällä leivän päällä parasta koskaan maistamaani voita ja tähän saakka matkani – ja koko elämäni – parhaan leivoksen, myös matkakumppani oli samaa mieltä. Uima-allas ja tenniskenttä, kaunis puutarha, täällä olisi ollut paljon tutkittavaa, mutta viivyimme täällä vain yhden yön.

Ruokalistalta löytyi kaksi menuvaihtoehtoa: pienempi 35 euroa ja isompi 49 euroa. Maistelumenu maksoi 70 euroa ja viineineen 110 euroa henkilöltä. Todella edullista ja ruoka oli… sanotaanko, etten tämän matkan jälkeen ihmettele, miksi ranskalainen cuisine on saanut maineensa.

Château de Castel Novel, ravintolan terassi
Château de Castel Novel, ravintolan terassi
Château de Castel Novel, ruokalista, menu
Château de Castel Novel, alkuruoka

Standard-huone

Kuten huomaat, jo standard-luokan huone – siis halvin – oli kaunis, ja ah, niin ranskalainen! Katso tuota suloista tapettia, se on pehmeä tai sen alla on pehmikekerros. Siisti ja yllättäen vallan miellyttävä kokolattiamatto. Tällä kombolla arvata saattaa, että huoneessa ei kaikunut vaan puhuessa ääni suorastaan imeytyi huoneen materiaaleihin. Entä tuo kaunis ikkuna? Rakastan ikkunaruutuja! Huoneessa oli todella kaunis, lämmin luonnonvalo.
Kylpyhuone oli riittävän tilava ja ammekin löytyi. Tästä huoneesta tuli mieleeni asia, mitä en kaikkialla ymmärrä, on se, että itse wc – kyllä, se pytty – on toisaalla kuin itse kylpyhuone. Pyttyhuoneessa ei ole edes allasta käsienpesuun, vaan joudut siirtymään kylpyhuoneeseen tekemään sen. Tosin tätä ei kaikkialla ollut, mutta joissakin paikoissa.

* * *

Château de Castel Novel, käytävä
Château de Castel Novel, käytävältä ikkunanäkymä

Jos haluat tätä linnaa katsella tarkemmin, niin ota seurantaan heidän Instagram-tilinsä täällä >>. Minä voisin helposti mennä yöpymään tänne toisenkin kerran ja olla pitempään kuin yhden yön! Siis mikäli koskaan suuntaat tähän suuntaan Ranskaa, suosittelen lämpimästi viettämään täällä hiukan aikaa. Kaiken lisäksi Varetzin kylässä oli pianobaari, se on selvä merkki siitä, että Château de Castel Novel kutsuu uudelleenkin.

Seuraavassa postauksessa matka jatkuu Vendômeen.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.