Matkailu,  Ranskan road trip, kesä 2022

Auton ostaminen Saksasta

Frankfurt – Mannheim ja auto aka auton ostaminen Saksasta

Lensimme keskiviikkoaamuna Frankfurtiin. Lento sujui hyvin, tosin loppumatkasta oli hetken ”heilakkaa lentosäätä”. Onneksi vain hetken. Frankfurtissa ulos koneesta ja suoraan juna-asemalle ja liput Mannheimissa pysähtyvään luotijunaan. Matka kesti runsaat 20 minuuttia. Mannheimiin siis menimme ostamaan auton.

Minä menin hotellille nukkumaan, koska edellisen yön unet jäivät hiukan päälle kahteen tuntiin. Ilkka suuntasi tuttavansa kanssa autoja katsomaan Ketschiin.

 

Vinkkejä auton hankkimiseen Saksasta

Autoja kannattaa etukäteen katsoa muutama vaihtoehto esim. mobile.de tai autoscout24.de. Sivuilla on helppo laittaa speksit, mitä etsit. Tarkenna, mistä haet autoa eli lisää postinumero tai paikkakunta ja anna kilometrit, kuinka kaukana auto saa kyseiseltä paikkakunnalta olla. Muista, että mikäli auto on halpa, sitä ei todennäköisesti ole olemassakaan tai siinä on jotain pahasti vialla. 

Sivustojen kautta voit lähettää myyjälle lisätietopyynnön, ja jos tiedät, milloin olet lähdössä matkalle, voit jättää pyynnön koeajaa auto. Myyjät eivät mielellään varaa autoja montaa päivää etukäteen koeajettavaksi, ja joskus myyjät saattavat pyytää myös varausmaksun autosta. 

Autojen hintoja kannattaa seurata jo etukäteen, myös sitä kuinka haluamaasi merkkiä ja mallia on tarjolla. Kun pyydät lisätietoja, kysy auton hinta siten, että auto on rekisteröity ostajan nimiin eli myyjäliike hoitaa rekisteröinnin. Tämä on helpompi ja nopeampi tapa kuin itse hoitaen. Nykyään autojen hinnoissa ei ole enää suuren suuria eroja Suomeen, mutta Saksasta saa auton edelleen hiukan halvemmalla kuin meiltä.

Koeajo on hyvä tehdä rauhallisin mielin, ja koeaja jokainen vaihtoehtosi. Älä ota autoa, joka yhtään mietityttää. 

Rekisterikilvet

Rekisterikilpiä on kolmenlaisia: keltaiset, joilla siirtoaika on viisi päivää (auton katsastuksen ei tarvitse olla voimassa siirtokilvillä), ja punaiset tullikilvet, jotka saa joko kahden viikon tai kuukauden voimassaoloajalle (kalliimmat, mutta tullikilpiä ei saa katsastamattomaan autoon, siis saat allesi auton, jonka katsastus on vielä voimassa). Saksalaisiin kilpiin, olivat ne siirto- tai tullikilvet, sisältyy aina saksalainen liikennevakuutus. Silti on hyvä ottaa yhteys omaan vakuutusyhtiöön ja ottaa saman tien omasta vakuutusyhtiöstä liikennevakuutus ja mahdollinen kasko.

Millä maksat autosi?

Maksaminen kannattaa sopia etukäteen: maksatko autosi käteisellä, tilisiirtona tai haluatko maksaa pankkikortilla. Käteinen tässä kohtaa tarkoittaa riihikuivaa rahaa. Joissakin liikkeissä toimii myös MobilePay, mutta maksuasia kannattaa selvittää etukäteen. Ota huomioon, että autoa et liikkeestä saa ennen kuin esimerkiksi tilisiirtona tehty maksu näkyy myyjäliikkeen tilillä. Ja tee hankinnastasi aina kauppakirja, se tosin lienee selvää. 

Kun palaat Suomeen

Kun palaat Suomeen, teet ensimmäisenä autolle maahantuloilmoituksen. Viiden päivän aikana ilmoituksesta on tehtävä autoveroilmoitus ja auto rekisteritöintikatsastettava kymmenen päivän kuluessa maahantulosta. Jos kävisi niin, että rekisterikilpien voimassaolo päättyy juuri, kun palaat Suomeen, voit hakea katsastuskonttorilta suomalaiset siirtokilvet siksi aikaa, kun odottelet kotimaan kilpiä. Kun tulet maahan, sinulta saatetaan kysyä rekisteröintikatsastuksen yhteydessä EU-yhteneväisyystodistus, sen voi kysyä myyjältä tai tilata katsastuskonttorin kautta Suomessa tai Suomen Dekralta (saksalainen katsastuslaitos). Esimerkiksi road trip -automme mukana tuli valmistajan alkuperäinen todistus.

Allamme on kulkupelinä Mercedes Benz SLK, niin kuin Ilkka oli suunnitellutkin. Se on kaksipaikkainen ja pieni. Takaboksiin ei mahdu kuin kaksi lentolaukkua ja pari ihan pientä kassia. Mahdumme kuitenkin, auto kulkee hyvin ja riittävän nopsaan.

Mercedes Benz SLK


28.6.2022

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.